• DT. MEHMET MİMAROĞLU
    Eskişehir İmplant Uzmanı

Diş Ağrısı Neden Oluşur ? Diş Ağrısı Nasıl Geçer ? | Mehmet Mimaroğlu
12.10.2019

Diş Ağrısı Neden Oluşur ? Diş Ağrısı Nasıl Geçer ?

Diş Ağrısı Neden Oluşur ? Diş Ağrısı Nasıl Geçer ?

Diş ağrısı; diş çürümesi, diş minesinin aşınması, dişe gelen darbe sonucu diş kırığı, diş etlerinin iltihaplanması,20 yaş dişlerinin konumu gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanan bir sorundur.

Diş ağrısı , her insanın hayatını boyunca bir yada birden fazla karşılaştığı bir problemdir. Genellikle diş ağrıları basit olarak algılanıp ertelenir. Bu yüzden çok şiddetlenip çok büyük ağrılarla diş hekimlerine gidiliyor. Bunun yanında yine aynı görüş nedeniyle yanlış ve bilinçsizce ağrı kesici kullanımının ve ağrı bölgesine aspirin, alkol, kolonya gibi çeşitli yöntemler ve tekniklerin sıklıkla uygulanması hem ağrının azalmamasını hem de çevre dokularda travma oluşmasını meydana getirecektir..

Diş ağrılarının nedenleri:

  • Dişin minesinin aşınması
  • Dişeti hastalıkları
  • Diş çürükleri ve diş abseleri
  • Gömülü Dişler (yirmilik dişler)
  • Sinüzit gibi ağız dışı hastalıklar olarak sıralanabilir.

Diş çürükleri ağrı sebepleri içerisinde en yaygın olarak karşılaşılandır. Toplumun %97’sinde diş çürükleri ile karşılaşılmaktadır. Bu durum özellikle yeterli olmayan ya da kötü ağız hijyeni ile açıklanabilir. Ağız içine yerleşen bakteriler kişinin diyeti sonucu ağız içerisinde kalan basit artıkları ile asit meydana getirir. Salgılanan asitler dişin koruyucu tabaka olan mineyi zamanla zayıflatır ve bu durum sonucu çürük oluşumu başlar.

Diş ağrıları genellikle zonklama şeklinde son derece rahatsız edici olarak ortaya çıkar. Ağrı gittikçe şiddetlenir ve ihmal edilirse zamanla dayanılmaz bir hal alarak kişiyi rahatsız eder. Özellikle abse gibi iltihabi bir durum oluşmuş ise dışarıdan gözle görülecek kadar şişliklere yol açar. Sıcak – soğuk yoğun hissedilir ve dişe bastırınca hassasiyet artar. Dişlerde kırılmalar meydana gelebilir.

Diş ağrısı başladığında hemen bir diş hekimine gidilmelidir.

Çünkü diş ağrısı nedenlerinden de anlaşılacağı gibi, ağrı kendi kendine geçmez ve tedavi gerektirir. Erken tedavi, diş  kayıplarının önüne geçer.

Diş Ağrısı Tedavisi

Hiçbir türlü ağrıyan diş üstüne ASPİRİN ya da başka bir ağrı kesici antibiyotik ilaç konulmamalıdır. Kimyasal yapıları nedeni ile bu gibi ilaçlar dişetinde ve komşu yumuşak dokularda tahrişlere yol açar, bulunulan konumdan daha da kötü sonuçlar ve ağrılar görülür. Diş ağrısının yanında diş etlerinde aft çıkmış gibi yangı şeklinde ekstra bir ağrının ortaya çıkmasına yol açacaktır.

Ağrıyan diş üzerinde ve dişlerin arasında yer alan besin artıkları , diş fırçası ve diş ipi kullanılarak temizlenmelidir ve 1 bardak içme suyunun içerisine 1 çay kaşığı tuz ilave edilip karıştırıldıktan sonra gargara yapılmalıdır. Hekiminiz yazmadığı sürece evde antibiyotik ve ağrı kesici tedavisine başlanmamalıdır.

İltihap sebebi ile yüzde şişlik meydana gelmiş ise o bölgeye soğuk kompres uygulaması yapılmalıdır. Diş üzerinde çürük sebebi ile oyuk meydana gelmişse buraya çok az karanfil yağı emdirilmiş pamuk konulabilir. Ojenol içerisinde bulunan karanfil sayesinde ağrıyı hafifletecektir. Bu işlemi uygularken ojenolün diş etine değmemesi önemlidir. Karanfil yağı yumuşak dokuları tahrip edici özelliğe sahiptir. Zaman kaybetmeden diş hekimine başvurulmalıdır.

Şayet ağrınız çok varsa, diş hekimine de o an gidemiyorsanız sizi rahatlatabilecek birkaç çözüm önerisi:

Dişler çürük ise ancak dolgu yapılmamış ise: İlk önce dişler fırçalanmalıdır, diş ipiyle diş araları temizlenmelidir. Bu, çürüğe sıkışmış ve ağrıya sebep olan besini oradan uzaklaştırmak için gereklidir. Tuzlu su ile birkaç dakika gargara yapmak, ağrıyı hafifletebilir. Yukarıdaki geçici ve alternatif çözümler dolgulu ve kaplamalı dişler için de kullanılabilecek geçici çözümlerdir. Ağrı kesici kullanmayı denemek ağrıyı kesmeye yardımcı olabilir. Ancak diş üzerine kesinlike koymadan, yutma şeklinde alınız. Eğer dişinizden kaynaklanan bir abse ile karşılaşılmışsa hekiminiz size antibiyotik tedavisi uygun görebilir.Verilen ilaçların etki edebilmesi için ilk olarak bünyede belli bir miktarda birikmesi gerekir. Çünkü antibiyotik kullanmaya başlanılan an, antibiyotik yalnızca ağrı duyulan bölgeye etki etmez ve yalnızca orada yoğunluğunu arttırmaz. Ağız ve çene bölgesi de dahil olmak üzere, tüm dokulara nüfuz etmesi zaman alacaktır. Etki etmesi 24 ila 48 saat sürebilir. Sabırlı olmak gerekir. Ağrı kesiciler ise, antibiyotiklere göre daha hızlı etki gösterir. En erken 15 dakika en geç 1 saat içerisinde ağrıyı keserler. İlaç alındıktan sonra bol bol su içmek, yürüyüş yapmak gibi eylemler metabolizmayı hızlandırır bu da ilacın daha hızlı çözünmesine ve etki etmesine yardımcı olur. Şayet ağrı kesici alınmasına rağmen diş ağrısında herhangi bir azalma meydana gelmediyse, yanlış bir ilaç kullanılıyor olabilir. Çünkü çeşitli ağrı kesiciler çeşitli gıdalarla ya da birlikte kullanıldığı başka ilaçlar ile etkileşime girer ve özelliğini kaybedebilir. İkinci bir önemli husus ise uygulanan ilaçların kesinlike dozlarına ve kullanım zamanlarına uymaktır. Diş ağrısı için hekime gidemiyorum, evde yapabileceğim şeyler nelerdir? Diş ağrınız için önceliğiniz elbette ki bir uzmana görünmektir. Ancak gidemeyecek durumdaysanız, gece uyumak ve sabah doktora gitmek için mesela, aşağıda yazdığımız alternatif çözümleri deneyebilirsiniz. Sizi biraz olsun rahatlatacaktır.

 

  • Eğer dişiniz soğuk suda ağrıyorsa sıcak içecekler deneyebilirsiniz.
  • Eğer dişiniz sıcak suda ağrıyorsa soğuk içecekler deneyebilirsiniz.
  • Daha önceden hekim tarafından önerilen ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.
  • En kısa zamanda hekiminize başvurmalısınız.
Blog & Haberler

Eskişehir Diş Hekimi ve İmplant Uzmanı Mehmet Mimaroğlu tarafından hastalarını bilgilendirme amaçlı güncel gelişmeler ve ağız ve diş bakımı konusunda tavsiyelerin yer aldığı blog yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

12.10.2019
Diş Ağrısı Neden Oluşur ? Diş Ağrısı Nasıl Geçer ?

Diş ağrısı; diş çürümesi, diş minesinin aşınması, dişe gelen darbe sonucu diş kırığı, diş etlerinin iltihaplanması...

Devamını Oku
12.10.2019
Diş Çekimi Nasıl Yapılır?

Diş çekimi, dişin bulunduğu alveoller soket içerisinden çıkarılması işlemidir.

Devamını Oku
12.10.2019
Tüm Yönleriyle İmplant Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İmplant çene kemiğine yerleştirilen ve protezlere destek için yapılan yapay diş kökleridir.

Devamını Oku
DAHA FAZLA