• DT. MEHMET MİMAROĞLU
    Eskişehir İmplant Uzmanı

Gömülü Diş Tedavisi Gömülü diş operasyonu ile hastanın estetiği ve fonksiyonel kullanımı baz alınarak gerekli tedavi seçeneği uygulanır.

Tedaviler

Çağımızda koruyucu diş hekimliği uygulamaları ile ağız ve diş sağlığı ve yapısı henüz yıpranmamış ve yapısal bozukluklar oluşmamışken önleyici yaklaşımlarla ağız sağlığı korunur.Diş Hekimi olarak aşağıdaki konu başlıklarında hizmetler sunmaktayım.

Animasyon Mehmet Mimaroğlu
Online Ön Randevu

Gömülü Diş Tedavisi Gömülü diş operasyonu ile hastanın estetiği ve fonksiyonel kullanımı baz alınarak gerekli tedavi seçeneği uygulanır.

Gömülü Diş Tedavisi

Eskişehir Diş Hekimi Mehmet Mimaroğlu tarafından hasta bilgilendirme amaçlı diş tedavi seçenekleri için yazılmıştır.

Gömülü diş, ağız içerisinde çıkması gereken yerde çıkma vakti ve hala çıkmamış veya kendiliğinden çıkamamış dişlere denilmektedir. Gömülü dişlerin  tamamı çene kemiğinin içinde  kalabilir. Aynı zamanda çıkmış fakat üzerinde yumuşak doku olduğundan görülmeyebilirler. Dişlerin bir kısmının ağızda görülebilirken kalan bir kısmı ise diş etinin altında kaldığı dişlere de yarı gömülü dişler denilmektedir. Dişlerin gömülü kalmasını etkileyen birçok faktör vardır. Bazen bir tanesi,  bazen birden fazlası  aynı anda dişin gömülü kalmasına sebep olabilir. Dişlerin gömülü kalma sebepleri  içerisinde genetik faktörler ilk sırada geliyor. Bunun yanında komşu dişlerin yer değiştirerek  dişin ön tarafını kapatması, çene darlığından dolayı ağızda yer bulamaması, süt dişlerinin çürüklerinden dolayı alt kısımlarında meydana gelen enfeksiyonun dişin çıkmasını etkilemesi  diye düşünülebilinir. Bu durum bazı zamanlarda ağrı yapabilir. Ayrıca zaman geçtikçe çürüme durumu görülebilinir.

Gömülü Dişler Nasıl Tedavi Edilir?

Hangi dişlerin gömülü kalacağı kişiden kişiye ve ağızdan ağıza değişebilir.  Sıklıkla yirmi yaş dişleri ve üçüncü kesici dişler, en çok gömülü kalan dişlerdir. Diğer dişlerinde gömük kaldığı vakalar olabilir. Buna dikkat etmek gerekir. Gömülü dişler hastanın görünüş ve kullanımlarını etkileyecek bir bölgede ise mutlaka ortodontik açıdan değerlendirilmelidir. Mümkünse dişler tedavi ile yerine getirilmelidir. Bu sayede gömülü dişin eksikliğinden kaynaklanan görüntü ve fonksiyonel problem ortadan kalkar, aynı zamanda gömülü dişin yaratabileceği olası zararlar da engellenmiş olur. Gömülü diş hareket ettirilemeyecek konumdaysa alternatif tedaviler düşünülebilir. Bu tedaviler, dişin cerrahi yöntemle çekilmesi durumunu gerektirebilir. Aynı zamanda belirli aralıklarla takip edilmek şartıyla yerinde de bırakılabilinir. 

Her Gömülü Diş Tedavi Edilmek Zorunda Değildir

Gömülü kalan dişlerin tedavisi  için dişin çıkardığı sorunlar analiz edilmelidir. Buna göre belirlenen tedavi şekli uygulanmalı ve eğer diş çekilecekse çekilmelidir. Gömülü dişler dişin bulunduğu konuma ve diğer dişlere etkilerine, dişin şekil bozukluğu olup olmadığına göre belirlenip anestezi ya da genel anestezi altında alınabilir. Gömülü dişlerin alınması için en uygun zaman herhangi bir belirti göstermediği genç yaşlardır. Aynı zamanda şiddetli ağrı ve şişliklerin olmadığı zamanda olmalıdır. Gömülü dişler alındıktan sonra operasyon sırasında etrafındaki kemik dokulara baskı oluşturulduğundan dolayı şişlik ya da ağrı, duruma göre morarma olabilir. Bu gibi durumlar normal sayılır. İyileşme süreci olarak kabul edilir fakat yine de doktora gösterilmeli ve kontrol ettirilmelidir. Çıkabilecek sorunlar doktora danışıldığında kolayca halledilebilecek komplikasyonların önlenmesini sağlar. Oluşabilecek şişliği önlemek için doktorun önerdiği şekil  ve sürede buz kompresi uygulanmalıdır. Aynı zamanda ağrılar için verilen ilaçları düzgün olarak belirli doz ve saatlerinde alınmalıdır. Gömülü diş alındıktan sonra uygulanacak bakım en az operasyon kadar önemli yer tutmaktadır. Yara yerini korumak adına ilk 24 saat o tarafla yemek yenmemelidir. Dikişli olabileceği için dikişin açılmaması ve mikrop kapmaması için bu gereklidir.

Operasyon Sırasında Yapılması Gerekenler

AğIza yerleştirilen tampon 30 dk sonra çıkartmalıdır.  İşlemden sonra 2 saat süre ile bir şey yiyip içmemeli, sonrasında ise sadece ılık ve yumuşak şeyler yenmelidir. Sigara kullanılıyorsa En az 12 saat  sigara içilmemelidir. Operasyondan sonra 48 saat içinde sızıntı şeklinde kanama olması, ağızınızda kan kokusu ya da kan tadı hissedilmesi doğaldır. Korkmamak gerekir. Diş çektirmek, ilaçların zamanında alınıp diş hekiminin  tavsiye ettiği ve istenen tüm uygulamalar yapıldığında kolayca atlatılabilecek bir durumdur. Aksi durumlarda da diş hekimine başvurulmalıdır. Eskişehir gömülü diş çekimi konusunda daha detaylı bilgi ve hizmet için kurumumuzdan destek alabilirsiniz. 

Gömülü Diş Tedavisi Gömülü diş operasyonu ile hastanın estetiği ve fonksiyonel kullanımı baz alınarak gerekli tedavi seçeneği uygulanır.

Blog & Haberler

Eskişehir Diş Hekimi ve İmplant Uzmanı Mehmet Mimaroğlu tarafından hastalarını bilgilendirme amaçlı güncel gelişmeler ve ağız ve diş bakımı konusunda tavsiyelerin yer aldığı blog yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

12.10.2019
Diş Ağrısı Neden Oluşur ? Diş Ağrısı Nasıl Geçer ?

Diş ağrısı; diş çürümesi, diş minesinin aşınması, dişe gelen darbe sonucu diş kırığı, diş etlerinin iltihaplanması...

Devamını Oku
12.10.2019
Diş Çekimi Nasıl Yapılır?

Diş çekimi, dişin bulunduğu alveoller soket içerisinden çıkarılması işlemidir.

Devamını Oku
12.10.2019
Tüm Yönleriyle İmplant Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İmplant çene kemiğine yerleştirilen ve protezlere destek için yapılan yapay diş kökleridir.

Devamını Oku
DAHA FAZLA