Severity: 8192
Message: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)`
Filename: controllers/Home.php
Line Number: 139
Backtrace:
File: /var/www/vhosts/mehmetmimaroglu.com/httpdocs/index.php
Line: 315
Function: require_once
İmplant çene kemiğine yerleştirilen ve protezlere destek için yapılan yapay diş kökleridir. Bunlar eksik dişlerin yerine yapılan, uzun ömürlü ve yaşam boyu sorunsuz şekilde kullanılabilen daha çok titanyumdan yapılan vidalardır.
Uz un süreli diş eksiklikleri, ağız ve genel sağlık için zararlı olabilir. Diş eksiklikleri yalnızca sağlığı değil aynı zamanda estetiği de ilgilendirdiği ve genelde yaşlılıkla ilişkilendirildiği için olduğunuzdan yaşlı görünmenize neden olabilir. Diş eksikliğini gidermek; yüzünüzün şeklini, estetiğinizi ve gülüşünüzü inanılmaz şekilde güzelleştirir. Eksik dişlerin giderilmesi; ağız-diş sağlığınızı düzeltmesinin yanında, yemek yemenizi ve çiğneyebilmenizi de sağlar, fonksiyonlarla beraber estetik görünüm elde edilmesi ise özgüveninizi artırır. Ağzınızda dişsiz boşluklar olması, çenenizin kapanmasını etkiler. Boşluğun karşısındaki diş, boşluğa doğru uzayarak çenenizin kapanışını bozar ve çene ekleminde sorunlara yol açabilir. Çekilmiş dişin etrafındaki dişler ise, meydana gelen boşluğa doğru devrilir. Boşlukların uzun süre doldurulmaması, o bölgelerde gıda artıklarının sıkışarak mevcut dişlerinizi çürütmesine de neden olabilir. Bu nedenle, eksik dişlerin tedavisi en kısa zamanda yapılmalıdır. Aynı zamanda diş eksikliklerin tedavi edilmemesi durumunda sindirim siteminde bozukluklara ve obeziteye neden olmaktadır.
Kemik gelişiminin tamamlanması kızlarda 15 ile 16 yaşından sonra gerçekleşirken, erkekler de 17 ile 18 yaşından sonra tamamlanmaktadır. İmplant tedavisinde kemik gelişimi ile alakalı olarak taban yaş sınırı 18 yaş ortalamasıdır. İmplant uygulamasının üst yaş olarak herhangi bir sınırı yoktur.
İmplant tercih edilmesinin sebeplerinden biri dişin bakımının daha kolay olmasıdır. Yüksek kaliteye sahip implantlar bir ömür boyunca kullanılabilir. Diş köprüleri ve kuronlar ise ortalama 10 yıl içerisinde değiştirilmelidir.
Diş köprüsü tercih edilmesi durumunda diğer doğal dişler destek görevi görmek zorundadır ve Köprü yapmak için boşluğun her iki yanındaki en az iki diş kesilir. Implant yapılır ise sağlıklı dişlere dokunulmaz.
Köprünün önemli tek avantajı düşük maliyetli olmasıdır ancak implantın daha güvenli, dayanıklı ve uzun ömürlü olması daha avantajlıdır.
Cerrahi bir işlem olan implant operasyonun dan önce hastaya lokal anestezi uygulanır ve hasta hiçbir şekilde acı veya ağrı hissetmez. Ancak aynı gün anestezi etkisi geçtikten sonra hafif ağrılar olabilir. Bu ağrılar normal karşılanmaktadır ve hekimin önerdiği ağrı kesiciler kullandıktan sonra geçmektedir.
İmplant uygulaması 2 aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşaması cerrahi aşamadır, ikinci aşama ise üst yapının (protez) yapılmasıdır.
Lokal anestezi uygulandıktan sonra her bir implantın yerleştirilmesi 15-20 dakika sürmektedir.
İmplant uygulandıktan sonra , implantın kemikle kaynaşması 3-6 ay sürmektedir. İmplant kaynaşması tamamlandıktan sonra protezler 10 gün içerisinde takılmaktadır.
İmplant uygulandıktan sonra, implant bakımının ve temizliğin yapılması önemlidir. Ne kadar iyi bakılırsa o kadar sağlıklı ve uzun ömürlü olmaktadır.
İmplant diş tedavilerinde doğal bir görünüm sağlamasına yardımcı olan implant diş köklerinin üzerine yapılan ve porselen esaslı dişler olmaktadır. Bu konuda ise özellikle ön dişler grubunda yer alan bu tarz tedaviler ve aynı zamanda ise uygulamalar implant tedavisi yapılan dişlerin olduğundan daha doğal olmasını sağlamaktadır ve kendi dişlerinizden farklı olmamaktadır. Bu aşamalarda ise özellikle zirkonyum bazlı protezler daha doğal estetik ve bunların yanında daha doğal bir görünüme sahip olmasını sağlar ve ön dişler içinde büyük bir oranda tercih edilmektedir.
Günümüzde doğal dişlere en iyi alternatif olarak görülen implantlar, tüm dünyada %98 başarı oranıyla uygulanmaktadır. Hastaların ise akıllarındaki en büyük soru “İmplant zararlı mıdır?” olmaktadır. İmplant diş yapımında genellikle titanyum kullanıldığı için hastalarda herhangi bir reaksiyon görülmemektedir. Ancak yanlış uygulama ve malzeme seçimi implantın zararları ile karşılaşılmasına neden olmaktadır. Genelde implantlar kemik dostu olan titanyum elementi ile üretilmektedir.
İster tek diş ister birden fazla diş eksikliğinde, eğer implant yerleştirmeye uygun miktarda kemik varsa, bu tedavi uygun bir seçenektir. İmplant yerleştirilmesi öngörülen bölgede, çene kemiğinin implant vidasını kabul edecek yükseklik ve genişlik olması gerekir. Mevcut kemiğin kalitesi de implant başarısını etkileyen faktörlerden biridir. Ayrıca, tedaviden önce ve implant ağızda kaldığı sürece diş etlerinin de tamamen sağlıklı olması gereklidir. Hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece, implant uygulamasını engelleyecek bir yaş limiti yoktur. Ancak, kemik gelişimi tamamlanmamış çok genç hastalara uygulanması tercih edilmeyebilir. Ayrıca kronik hastalığı olanlara, ağız hijyenini sağlayamayacak kişilere ve aşırı sigara tüketenlere implant yapılması tavsiye edilmez.
Hastalarda implantları yerleştirmek için kemik yapısının uygun olması halinde (yeterli kemik yoksa kemik tozları konulur) ve implant sonrası cerrahi uygulanmış bölgenin iyileşmesini engelleyecek sistemik bir hastalığın olmaması halinde, rahatça implant kullanılabilir.
İmplant yaptırmak maliyetli bir işlemdir ancak maliyetler ilk bakışta fazla gelse bile, uzun yıllar kullanıldığı ve sağladığı kolaylıklar düşünüldüğünde fazla maliyetli olmadığı görülebilir. Normal protez kaplamalarında ileriki erken dönemlerde sorunlar yaşanabilir. Ancak implant tedavisinde iyi bakım yani oral hijyenin doğru bir şeklide sağlanmasıyla ömür boyu kullanılabilir.
Doğal dişler kaybedildiği gibi implantlar da kaybedilebilir. Dünyada total sağ kalım yani implantın ağızda kalma oranı yüzde 95-98 arasındadır. İyi bir tedavi planlaması, herhangi ciddi bir sağlık probleminin olmaması ve uygun kemik hacmi ile implantların ortalama 10 yıl süre ile ağızda kalması başarı olarak görülmektedir.
Titanyumdan üretilen implantlar insan vücudu ile uyumludur. İmplantın vücut tarafından reddedilmesi, yani doku reddi oluşması söz konusu değildir. Fakat, iyileşme döneminde gelişen enfeksiyonlar ve hastalar tarafindan ağız hijyenine dikkat edilmemesi, fazla alkol ve sigara tüketimi gibi etkenler; implantın kemik ile birleşmesini engelleyebilir. Buna bağlı olarak implant kaybedilebilir. Alerji riski yaratmazlar.
Tüm kötü huylu tümörlerin yüzde 3 ile yüzde 5'i baş ve boyun bölgesinde yer almaktadır. Bunların yaklaşık yarısı ağız boşluğunda bulunmakta ve ağız içi kanser hücresi toplamın yaklaşık yüzde 90'ını oluşturmaktadır. Genellikle tütün ve alkol kullanma alışkanlığı olan 60 yaşın üzerindeki erkeklerde bulunan kötü tümör olarak tanımlanır. Ancak, bu oran değişmeye başladı ve 40 yaşın altında olan hastalarda, herhangi bir risk faktörü olmayan kadınlarda, ergenlerde hatta çocuklarda giderek daha fazla gözleniyor. Aynı zamanda bunlar daha az tipik risk faktörleri ile de ilişkili olmuştur: beslenme yetersizlikleri, çok yüksek radyasyona maruz kalma, diş veya implant kökenli tahriş edici faktörler.
İmplant sonrası morarma, kanama ve şişlik meydana gelebilir. Bu normaldir ve özellikle ağrının artmış şişlik eşlik etmediği bir şeylerin yanlış olduğu anlamına gelmez. Ağrı ve acı gibi etkileri vücudunuz iyileşme sürecine başlayabilmesi için bol bol dinlenmek oldukça önemlidir.
Tedavi sürecinde kullanılan malzemelerin hiçbiri ağız kokusuna neden olmaz. İnsan vücuduyla uyumlu ve oksitlenme yapmayan implant tedavisi sonrasında koku oluşması halinde sebepleri mutlaka araştırılmalıdır. Genelde ağız kokuları, kötü bir oral hijyene sahip olan bireylerde rastlanmaktadır. İmplantın çevresinde kötü bir tad ve koku duyuluyorsa bunun sebebi kötü oral hijyendir. İmplant çevresinde gıdaların birikmesi ve impalnt çevresindeki dişetinin sağlıksız bir duruma gelmesine neden olmaktadır. Bunlarda ağız kokusuna neden olmaktadır.
Eskişehir Diş Hekimi ve İmplant Uzmanı Mehmet Mimaroğlu tarafından hastalarını bilgilendirme amaçlı güncel gelişmeler ve ağız ve diş bakımı konusunda tavsiyelerin yer aldığı blog yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Diş ağrısı; diş çürümesi, diş minesinin aşınması, dişe gelen darbe sonucu diş kırığı, diş etlerinin iltihaplanması...
Devamını OkuDiş çekimi, dişin bulunduğu alveoller soket içerisinden çıkarılması işlemidir.
Devamını Okuİmplant çene kemiğine yerleştirilen ve protezlere destek için yapılan yapay diş kökleridir.
Devamını Oku